111Zenek
mistrz kierownicy
Miejscowość: polska C
Samochód: Nubira1 1.6 i matiz
|
|
witam, jako że wypadłem z obiegu porady potrzebuję w kwesti zakupu paru gratów do matiza: 1. rozrząd razem z pompą wody - jakiej firmy unikać, co warto kupić aby było dobrze i w koszty nie popaść, napinacze jakieś i jak pamiętam jakąś sprężynkę się kupowało, 2. akumulator, jako że stary ma już z 5 lat a po 1km dziennie robi powoli się kończy, co kupić, jaki prąd rozruchu i pojemność, 3. świeczki typowałem iskry, jakieś przeciw? 4. olej mobil 1 5w40 plus filtry, tutaj nie ma problemu,
ktoś jest na bieżąco i podpowie 
dzieki, pozd
-------------------- nubira 1 z własnoręcznie założoną klimatyzacją, matiz
|
przemoc84
niecierpliwy
Miejscowość: Elbląg
Samochód: Daewoo Matiz
|
|
rozrząd robiłem rok temu aku mam ZAPa 1 roczny świece NGK lub Iskry filtry Filtrona a olej leje 10W40 akurat w promo w leclercu był Mobil
-------------------- Matiz Friend 1999r. srebrny metalik foto
służył już jako osobówka, ciężarówka, noclegownia...
|
Ariibyd
zwykły człowiek
Miejscowość: Od 1346 się zwie ;)
Samochód: dwa
|
|
> 1. rozrząd razem z pompą wody - jakiej firmy unikać, co warto kupić aby było dobrze i w koszty nie > popaść, napinacze jakieś i jak pamiętam jakąś sprężynkę się kupowało,
gates, napinacz GMB również sprężynka w komplecie - kupić w dobrym sprawdzonym sklepie, jak nie masz zamiaru sam wymieniać to zlecasz warsztatowi i dostajesz gwarancję na ... jakiś czas - warto porównać koszty
> 2. akumulator, jako że stary ma już z 5 lat a po 1km dziennie robi powoli się kończy, co kupić, > jaki prąd rozruchu i pojemność,
ZAP - ale moje opinie nie są najlepsze - dopiero założenie DLRów rozwiązało problem z tym, że alternator nie doładowywał aku na krótkich odcinkach  > 3. świeczki typowałem iskry, jakieś przeciw?
miałem LPG i zawsze zakładałem świece NGK - było ok
> 4. olej mobil 1 5w40 plus filtry, tutaj nie ma problemu,
z olejem nie przesadzałem i stosowałem zawsze 10W-40 na początku shell a potem Lotos - mój silnik praktycznie do 105tyś (jak sprzedawałem) nie brał oleju > ktoś jest na bieżąco i podpowie > dzieki, pozd
pozdrawiam
-------------------- http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=283759292&an=0&page=0#Post283759292
|
AdamSG
zielony listek
Miejscowość: Gliwice
Samochód: Daewoo Matiz M150
|
|
Ja mam:
- Olej Gm 10w40 - Świece NGK lecz made in Japan bo są jeszcze Francuskie co mi odradzano. - Aku Norauto kupione 07.2010 i od wymiany jeszcze nie padło mimo że auto na krótkich odcinkach używane.
|
mack1805
mistrz kierownicy
Miejscowość: OK i OP
Samochód: osobowy
|
|
> witam, > jako że wypadłem z obiegu porady potrzebuję w kwesti zakupu paru gratów do matiza: > 1. rozrząd razem z pompą wody - jakiej firmy unikać, co warto kupić aby było dobrze i w koszty nie popaść,
Paski gates swego czasu lubiły strzelać bez powodu duuuużo za szybko ponoć teraz już jest co do pompy nie wiem mam jeszcze fabryczną  > napinacze jakieś i jak pamiętam jakąś sprężynkę się kupowało, Skf szukaj  > 2. akumulator, jako że stary ma już z 5 lat a po 1km dziennie robi powoli się kończy, co kupić, > jaki prąd rozruchu i pojemność, 5 sezon ujeżdżam przez wszystkich odradzany 4max 35Ah 300A i problemów żadnych a aku już 2 razy rozładowany do zera ,bo lampka w środku sie świeciła całą noc.Po podładowaniu dalej żyje od miesiąca w pokrowcu na aku  > 3. świeczki typowałem iskry, jakieś przeciw? NGK jakieś 15zł/sztuke > 4. olej mobil 1 5w40 plus filtry, tutaj nie ma problemu, > ktoś jest na bieżąco i podpowie Shell Helix HX7 10W-40 co do filtrów to filtron, sędziszów, mann,knecht...lub k&n ale do matiza szkoda na takie $.Ważne żeby wymieniać w pore i bedzie  > dzieki, pozd
|
Remol
mistrz kierownicy
Miejscowość: Wawa
Samochód: Nubira II 2.0 CDX Wagon
|
|
Strzelały podróby Gatesa.
-------------------- Nubira II 2.0 Wagon | XVS 650 Custom
|
franas85
kierowca
Miejscowość: Swarzedz (wlkp) Tejj
Samochód: Focus
|
|
> 3. świeczki typowałem iskry, jakieś przeciw?
iskry miałem dwie godziny,
zmieniłem na poprzednie używane NGK bo na iskrach nie dało się jechać.
-------------------- był Matiz for LIFE `99 z LPG / jest Focus 2.0 3d LPG
... and JAMEX club
... and CB ONWA club
... and 175/50/13 club
|
Remol
mistrz kierownicy
Miejscowość: Wawa
Samochód: Nubira II 2.0 CDX Wagon
|
|
> iskry miałem dwie godziny, > zmieniłem na poprzednie używane NGK bo na iskrach nie dało się jechać.
Dziwne. Stosuję świece Iskra od zawsze i nigdy nie było najmniejszych problemów. 125p. FSO 1500, Poldek GLI GSI, Lanos 1.5 16V, Matiz. Za dni parę wkręcę Iskry do Nubiry 2.0 W motocyklu mam NKG bo Iskra nie robi akurat tego modelu
-------------------- Nubira II 2.0 Wagon | XVS 650 Custom
|